Tällä ohjeella tulee 3 mallasleipää (kun käyttää tilavuudeltaan vähintään litraisia leipävuokia)
Tarvikkeet:
- 5 dl appelsiinimehua
- 5 dl piimää
- 2 pussia kuivahiivaa (22 g, vastaa 60 g tuorehiivaa)
- 9 dl vehnäjauhoja
- 3 dl kauraleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl tummaa siirappia (korvasin osa itse tekemälläni kuusenkerkkäsiirapilla)
- 1 rkl suolaa
Lisäksi:
- öljyä vuokien voiteluun
- siirappivesiseosta leipien voiteluun (esim. ½ dl siirappia, 1 rkl vettä)
Ohje:
1. Ota suuri mikron kestävä ja mikroon mahtuva kulho. Mittaa appelsiinimehu ja piimä kulhoon.
2. Kuumenna appelsiinimehu ja piimä mikrossa noin 42-45-asteiseksi (kuivahiivan optimaalinen toiminta lämpötila). Tällöin neste tuntuu käteen selvästi lämpimältä. (Älä säikähdä jos neste näyttää oudolta, piimän proteiinit reagoivat mikron lämmössä)
3. Lisää kuivahiiva vehnäjauhojen joukkoon. Lisää vehnäjauhot sekoittaen nesteen joukkoon.
4. Lisää siirappi, suola, leseet, ruisjauhot ja maltaat taikinaan.
5. Sekoita taikina tasaiseksi esim. puuhaarulla. Älä suotta vaivaa taikinaa!
6. Taikina kohoaa kaksin kolmin kertaiseksi, joten jos epäilet mahtuuko taikina kulhoon, jaa taikina kohoamaan kahteen eri kulhoon. Anna taikinan kohota ainakin tunti.
7. Öljyä leipävuoat ja jaa taikina leipävuokiin.
8. Anna taikinan kohota toinen tunti leipävuoissa.
9. Paista leipiä noin 1,5 tuntia 150-175 asteisessa uunissa.
10. Ota leivät uunista ulos ja voitele leipien pinta siirappivesiseoksella. Laita leivät takaisin uuniin vielä puoleksi tunniksi.
11. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä. Irrota jäähtyneet leivät esim. silikonikaapimen avulla vuoista.
12. Herkuttele leivällä pelkän levitteen kanssa (itse suosin oivariinia) tai päällystä makea leipä esimerkiksi suolaisella graavi- tai kylmäsavulohella.
Vinkit:
- Itse käytän hiivataikinaleivonnaisten kohottamiseen uunia. Annan uunin lämmetä hetken 50-asteiseksi, sitten laitan uunista virrat pois ja siirrän leivinpaperilla peitetyt taikinakulhot uuninpeltien päälle uuniin kohoamaan.
- Leipää voi varioida käyttämällä erilaisia siirappeja, esim. kuusenkerkkä- tai muscovadosiirappia.
- Jos käytössäsi on vain appelsiinimehua tai piimää, voit hyvin tehdä koko taikinan jompaan kumpaan nesteeseen. Käyttämällä appelsiinimehua leivästä saa täysin maidottoman ja samalla myös laktoosittoman! (laktoosittoman taikinasta saa toki myös laktoosittomalla piimällä)
- Kauraleseiden sijasta muutkin leseet käyvät. Uskoisin, että myös kaurahiutaleet sopivat, mutten ehkä ensimmäisenä valitsisi ainakaan pikakaurahiutaleita.
- Jos leivän leipoo uuteen leipävuokaan/ kertakäyttöiseen leipävuokaan leipä soveltuu hyvin lahjaksi annettavaksi. Leivän voi myös pakata sellofaaniin ja siihen voi kirjoittaa vaikka kauniin etiketin.
Tässä lahjaleivät sellofaaniin pakattuna. Kuvassa ei peilaavan sellofaanin takia näy kettukoristelu. |
Mietin viitsiinkö ollenkaan julkaista tätä yksinkertaista korttikuvaa...tässä siis kiireessä tehty kettu-teemaan sopiva synttärikortti, joka lähti leipien mukaan. |
Noin siinäpä oli minun hyväksi havaittu mallasleipäohjeeni. Syksyisin leivontaterveisin Sini
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti