maanantai 31. elokuuta 2015

Kolme kesäistä kakkua


Tänä kesänä leipominen on jäänyt vähälle. Veljen valmistujaistarjoilut hoidin kunniakkaasti ja leivoin ahkerasti, mutta sen jälkeen tahti on hiipunut. Raparperipiirasta tuli tehtyä pariin kertaan, mustikkapiirakkaa kerran tai kaksi, yksi unelmatorttu, pieni juustokakku, muutamat letut ja pannukakut, sekä nämä kolme kakkua, siinä taisivat olla kesän makeat leivonnat. Niin ja jäätelöä tein itse kolme kertaa. No olihan tuossa jonkun verran! Eiköhän tämä leivontatahti taas syksyn mittaan kiihdy. Parin päivän päästä on nimpparini ja ajattelin silloin leipoa ainakin koulun opehuoneeseen tarjottavaa. Muutenkin voisi olla mukavaa esimerkiksi kerran kuussa viedä töihin leipomuksia, vaikka työkavereilla sattuukin olemaan maitoallergiaa ja keliakiaa, jotka asettavat hiukan rajoitteita leipomiselle. Luulen, että alkukesän Fazerilla leivonnaisten parissa työskenly ja niiden ahkera syöminen osaltaan vähensivät loppukesän leivontaintoani. Tuoreet marjat motivoivat leipomaan, mutta ensin ne on kerättävä ja kun on juossut marjassa, on kotona sitten lähinnä kiinnostanut enää tv-sarjat tai lukeminen leipomisen sijaan.

Kesän aikana tuli tehtyä siis vain kolme hienompaa leipomusta ja nämäkin ovat aika yksinkertaisia ja nopeasti tehtyjä kakkuja. Nämä kaikki kolme kakkua olivat synttärikakkuja, mutta hyvin pieniin ja rentoihin juhliin, eli kakkujen ei tarvinnut olla ihan niin viimeisen päälle.

Mansikka-mangokakussa on kaurakeksipohja, sitruunamoussetäyte, mangokiille ja päällä metsämansikoita, mansikoita, valkosuklaahippuja & sitruunamelissan lehtiä. Tykästyin kesällä näiden valmiiden suklaahippujen käyttöön, toki ihan tavallisesta suklaalevystäkin saisi tehtyä vaikka minkälaisia koristeita, vaan joskus tälläiset hiput ovat se helppo & nopea, siis paras vaihtoehto.

Kuningatarkakku kätkee sisäänsä vaalean sokerikakkupohjan, vaniljakermarahkamoussea kera vadelmien, mustikoiden & itsekeitetyn kuningatarhillon. Reunoilla on vaniljarahkakermaa. Kakun koristeena on ensin kerros kuningatarhilloa ikään kuin liimapintana, jotta pihan pensasmustikat ja metsän vadelmat pysyvät paikallaan kakun päällä. Kakkuun tuli lisäksi vielä hyytelösokerikiille tuomaan makeutta ja sitomaan marjat vielä paremmin kakun päälle. (Kuva otettu ennen kiilteen laittoa)

Viimeisessä kuvassa on kinuskikakku, jonka sisään kätkeytyy vaalea sokerikakkupohja, vaniljakermarahkamoussea, viimesyksyistä itsekeitettyä omena-vaniljahilloa, sekä tämän vuoden itsepoimittuja lakkoja. Kakun päällä on itse keitetty kinuski ja reunoilla samaa vaniljakermarahkavaahtoa kuin kakun täytteessäkin. Koristeena on violetteja orvokkeja, sitruunamelissan lehtiä, sekä suuri & komea keltainen kesäkurpitsan kukka. (Tein tämän kakun perjantai yönä tehtyäni jo päivän koulunkäyntiavustajan töitä ja vahdittuani illan lapsia, joten motivaatio kakun tekoon ei ollut kovin korkealla. Väsytti kamalasti, silmät vuotivat piilolinssien hiertäessä niin ettei meinannut nähdä ja kermat eivät asettuneet niin kauniisti kuin olisin halunnut..no pikkuvikoja)

Mansikka-mangojuustokakku äidin synttäreille

Kuningatarmarjakakku mummon pienille 80v. synttäreille
 

Kinuskikuorrutteinen lakka-omenakakku rennoille 60v. synttäreille
 

Minun leipomuksieni makua ylistetään usein. Syy on varmasti hyvin pitkälti siinä, että en oikeastaan koskaan käytä kaupan valmiita hilloja tms. Keittelen hillot aina itse ja käytän itsepoimimiani marjoja. Niin ja kun käytän marjoja, niin en tosiaankaan pihtaile niiden kanssa. Kermavaahtoa varioin aika usein lisäämällä sen joukkoon vaniljasokerin & sokerin lisäksi esimerkiksi rahkaa, vaniljarahkaa, sitruunatiivistettä, vaniljakastiketta, vaniljakreemijauhetta, tuorejuustoa, vaniljatuorejuustoa tms, jotta saisin kermavaahtoon vähän erilaista makua. Yksi syy  leivonnaisteni herkullisuuteen on myös siinä, että vaikka pyrinkin tekemään kakuistani nätin näköisiä, menen maku edellä, joka tarkoittaa sitä, että juurikin ylimääräiset sokerimassaviritelmät yms. saavat aika useinkin pysyä poissa - Kinuski, marjat, hedelmät, suklaakuorrute tms. maistuvat ainakin omasta mielestäni paljon paremmalta. Toki sokerimassallakin on oma paikkansa tietynlaisissa muotokakuissa yms.

Tässäpä kesäiset kakkuni :)

Leipomisterkuin Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti