lauantai 18. heinäkuuta 2015

Toffeeherkkujäätelö

Saanen esitellä: ensimmäinen itse tekemäni jäätelö, jonka ristin toffeeherkkujäätelöksi. Lisäksi ohjekin on itse suunnittelemani muiden vastaavien jäätelöohjeiden pohjalta. Tein tiettyjä muutoksia ja lisäyksiä netistä löytämiini ja vertailemiini ohjeisiin. Ensimmäinen pakastimeen päätyvä herkku tämä ei kuitenkaan ole tullut, jäädykkeitä ja sorbetteja on tullut testailua, vaan ei jäätelöä. Siispä tuumasta toimeen!

Jäätelöä voi käsittääkseni tehdä kolmella eri tavalla kotona. Ensimmäinen, perinteisin tapa lienee käyttää jäätelömassaan vaahdotettuja valkuaisia ja keltuaisia muiden raaka-aineiden ohella. Tällaista jäätelöä pitää tavallisesti sekoitella monta kertaa pakastumisen aikana. Toinen vaihtoehto on tehdä jäätelö jäätelökoneella, jolloin jäätelömassassa ei tarvitse olla kananmunia ja kone hoitaa työn. Kananmunien puuttuumisella tai jäätelömassassa olemisella ei sinällään ole suurta merkitystä, mutta voivat ne tuoda vähän sivumakua jäätelöön ja saada vaniljajäätelön näyttämään kellertävältä. Siispä koneella tehdyssä jäätelössä vältetään nämä ominaisuudet. Nykyään taitaa olla aika suosittua tehdä jäätelöä kondensoidun maidon avulla. Kondensoitumaito on makea, huoneenlämmössä säilyvä paksu maitovalmiste. Valmiste voisi olla makeaan vaniljavanukkaaseen verrattavissa. Kondensoitua maitoa myydään erikokoisissa purkeissa ja erilaisina versioina, keittämättöminä valkoisina (sekä purkki, että sisältö ovat valkoisia vrt. vaniljavanukas),valmiiksi kinuskiksi keitettyinä (purkki ja sisältö kinuskisen värisiä) ja uusimpana olen nähnyt kaupoissa suklaanmakuista kondensoitua maitoa. Tavallisesta valkoisesta keittämättömästä kondensoidusta maidosta saa tehtyä kinuskia keittämällä purkkia sisältöineen päivineen noin 2-4 tuntia vedessä, mutta jos tarvitsee nimenomaan kinuskia, kannattaa ostaa suoraan kaupasta valmiiksi keitetty versio. Kondensoituun maitoon tehty jäätelö ei vaadi onnistuakseen kananmunaa tai jäätelökonetta, eikä sitä edes tarvitse sekoitella pakastumisen aikana. Tämän jäätelön tekeminen on helppoa ja nopeaa, tosin jäätelön jäätymistä joutuu odottelemaan.


Toffeeherkkujäätelö
Toffeejäätelön pääraaka-aineet
Ohje reilun litran jäätelöannokseen. Katso ohjeen lopusta vinkit osiosta, miten ohjetta voi muokata. Jäätelön pystyy esimerkiksi toteuttamaan vain kahdella raaka-aineellakin!

Tarvitset: 
- 4 dl vispikermaa
- 1 rkl glukoosisiirappia
- 1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
- 1 pussi toffeekuutioita

 Halutessasi lisää vielä:
+ valkoisia minivaahtokarkkeja n. 50 grammaa
+ ripaus suklaahippuja
+ valmista kinuskikastiketta

Tee näin: 
1. Vatkaa kerma vaahdoksi
2. Lisää kerman joukkoon ruokalusikallinen glukoosisiirappia ja kondensoitumaito (huom. säästä noin 1/6 purkista kinuskiraitoihin, ellet käytä niihin valmista kinuskikastiketta)
3. Sekoita jäätelömassa tasaiseksi
4. Kaada ja sekoita massan joukkoon toffeekuutioita (ja minivaahtokarkkeja)
5. Ota reilun litran vetoisuudeltaan oleva, pakastimeen soveltuva astia
6. Kaada jäätelöstä n. 1/3 osa astian pohjalle ja tee jäljelle jääneestä kinuskista raitoja (huom. jos kinuski on liian paksua, voit ohentaa sitä esim. maidolla tai mikrossa lämmittämällä. Tai voit myös käyttää raitoihin valmista kinuskikastiketta). Kaada taas jäätelöä päälle ja toista tämä kunnes jäätelömassa on käytetty loppuun.
7. Koristele jäätelön pinta kinuskiraidoilla, toffeekuutioilla ja minivaahtokarkeilla (+ itse lisäsin vielä lopuksi suklaahippuja)
8. Anna jäätelön pakastua noin 8 tuntia, toki voit pakastaa jäätelöä paljon pidempäänkin. Jos jäätelöä säilytetään pakastimessa pidempään, on se syytä suojata esimerkiksi kannella/muovikelmulla tms.


Vinkit:

-Jäätelön voi tehdä pelkästään vaahdottamalla kerman ja lisäämällä joukkoon kondensoidun maidon. Glukoosisiirappi tekisi jäätelöstä pehmeämmän, muttei ole välttämätön, samoin kuin makeisetkaan.

- Voit käytää reseptiin hyvin myös 5dl kermaa, jos käytössäsi on esim. 2,5dl kermapurkit. Saat vain hiukkasen enemmän jäätelöä!

-Minivaahtokarkkeja kannattaa käyttää, ne tuovat jäätelön sisälle mukavan ilmavan rakenteen ja ovat hauskoja syödä. Voit tietysti myös tehdä minivaahtokarkkeja saksimalla pieniä paloja suuremmista vaahtokarkeista.

-Toffeehiput saa suhteessa halvemmalla ostamalla itse toffeeta, esim. omar-karkkeja ja leikkaamalla niistä palasia, samoin suklaahippuja halvemmaksi tulee rouhia itse suklaata.



Tässä vielä kuvia koko komeudesta:
Tässä jäätelö pakastusta vaille valmiina.
Jäätelö pakastuksen jälkeen. Lisäsin joukkoon vielä maitosuklaahippuja.
Valmiit ihanat jäätelöannokset! Makuraati totesi reseptin toimivaksi.
Kovin halvaksi tämä kotitekoinen jäätelö ei tule. Jos jättää makeiset pois ohjeesta ja käyttää vain kermaa ja kondensoitua maitoa, kertynee jäätelölle litrahintaa alle 5 euroa (2 kermaa= n. 2e, kondensoitumaito alle 3e). Jos joukkoon laittaa makeisia, voi hinta nousta noin 7-8 euroon/litra. Eli ainakaan tällä jäätelöreseptillä ei säästetä kaupan valmiisiin jäätelöihin verrattuna, mutta eipä tätä voi niihin oikein verratakkaan. Tämä käy hyvin vieraille tarjottavaksi esim. kakun tms. makean asemasta ja muihin tarjottaviin verrattuna tämä voikin olla varsin edukas vaihtoehto.

Kesäisin jäätelöterkuin Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti