lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kivoja kääretorttuja

Ehdinpäs viimeinkin taas kirjoittelemaan! Kaverit ja marjastus ovat pitäneet kiireisenä. Jouduin myös kirjoittamaan tämän postauksen kahdesti, kun ensimmäinen versio ei ollutkaan tallentunut, mutta asiaan - Tänään esittelen vuosien varrella tekemiäni kääretorttuja ja annan samalla ideoita kääretorttujen koristeluun.

Sokerimassalla päällystetyt kääretortut:

Sammakko-kääretorttu
Tämä sammakko-kääretorttu vilahti jo mukana kakku-kategoriassakin. Halusin nyt kuitenkin nostaa sen tähänkin esille, koska tässä on yksi hyvä tapa koristella kääretorttu näyttäväksi. Tee siis ensin kääretorttu ihan normaalisti ja täytä se (voit ottaa reunapaloja talteen, jos tasaat torttua ja tarvitset kohta tekemääsi hahmoon lisää muotoja). Kuorruta kääretorttu sokerimassalla ja muotoile sen päätyyn haluamasi hahmo. Yksityiskohdat, kuten jalat ja silmät olen tehnyt sokerimassasta, mutta isompia yksityiskohtia voisi myös täyttää ennen sokerimassalla kuorruttamista kääretorttupohjasta leikatuilla palasilla.


Keltainen tipu-torttu
Tässä toisenlainen idea massalla päällystettävään kääretorttuun. Olen värjännyt sokerimassan keltaiseksi ja päällystänyt sillä kääretortun. Sitten tein valkoisesta ja ruskeasta massasta pajunkissa-kuvioinnit koristamaan kääretorttua. Pajunkissa-koristelu on jo itsessään näyttävä, mutta vielä näyttävämmän kääretortusta saa lisäämällä päälle ihan tavallisia pääsiäistipuja. Eli koristeita ei aina tarvitse tehdä itse, vaan leivosten päällä voi hyvin hyödyntää esimerkiksi puhtaita pieniä leluja tms. Ja kääretortun pintaa voisi koristella ties millä erilaisilla kukkaköynnöksillä tms. pajunoksa teemaa mukaillen.

 Kuorrutetut kääretortut

 Mokka-kääretorttu
Tämä suklainen kääretorttu piti sisällään suklaamokka-moussea. Kuorrutus on tehty mokkapalojen kuorrute ohjeella. Koristeena on kermapursotuksia ja suklaisia kahvipapu-karkkeja. Tälläinen ohut kuorrute pitää mukavasti kääretorttua koossa, peittää pienet pintavirheet, säilöö kosteuden ja mehevyyden paremmin sisäänsä ja tärkeimpänä: näyttää ja maistuu hyvälle!

Mahtava mandariini-suklaa kääretorttu
Tämä suklaa-mandariini ihanuus on kuorrutettu appelsiini-suklaa -ganachella, eli suklaasta ja kermasta tehdyllä suklaakastikkeella. Tavallinenkin suklaa kävisi hyvin, mutta oikeastaan appelsiinikrokantin kääretortun pintaan jättämät kohoumat näyttävät aika kivalta ja näin kuorrute on myös maistuva. Ganachen pintaan olen ripotellut vielä valkoisia ja kultaisia nomparelleja ja kruunannut koko komeuden säilykemandariinilohkoilla.

Kermakuorrutteiset kääretortut

Kirpeän makea kinuski-puolukka -kääretorttu

Luultavasti helpoin, perinteisin ja nopein tapa on kuorrutaa kääretorttu kermalla. Tässä kerma on vain rennoin ottein levitelty tortun päälle. Koristeena on puolukoita, kinuskikastiketta ja isoja pehmeitä kullanvärisiä nomparelleja.

Helppo omena-kääretorttu

Tässäpä melkein hävettävän yksinkertainen omena-kääretorttu. Tortun päällä on vain vaahdotettua, miedosti maustettua vispikermaa ja kahdenlaisia kauniin vihreitä nomparelleja. Täytteenä tortussa on omenahilloketta ja rahka-kermavaahtoa. Tämä on kiireisen leipurin helppo ja nopea koristelu!

Koristellut, kuorruttamattomat kääretortut

Aurinkoinen hedelmä-kääretorttu

Tämä hedelmäinen torttu esittää harvemmin käytetyn tavan tarjoilla kääretorttu: torttu on rullattu pohjapuoli ylöspäin. Näin leivonnaisesta saa tosi vaalean. Tämä torttu kätkee sisäänsä hedelmätäytteen. Keltaiset raidat on aikaansaatu tomusokeri-sitruunamehu-elintarvikeväri -seoksella. Mahdollisuuksien mukaan tomusokerikuorrutteiden nesteenä kannattaa käyttää juuri hedelmämehuja, kahvia tms vahvan makuista nestettä, jolloin kuorrutteeseen saa makua. Sokerimassasta on kätevää tehdä varastoon erilaisia pieniä koristeita ja lisäillä niitä sitten leivonnaisten päälle koristeeksi aina tarpeen mukaan.

Maistuva minttusuklaa-kääretorttu
Aijai, tämä on melkeinpä lemppari kääretorttuni. Sisäänsä suklaapohja kätkee kermasta, minttusuklaasiirapista, sokerista, vaniljasokerista ja marianne-murskasta tehdyn minttuisen täytteen. Kääretorttu on koristeltu minttusuklaasiirappi raidoin, pätkispaloin ja mariannemuruin. Monet karkit ja siirapit tms kastikkkeet tuovat siis makua ja näyttävyyttä leivontaan.

Sydämellinen unelmatorttu

Tässäpä hyvin perinteinen unelmatorttu. Käärertortusta tulee heti näyttävämpi, kun sen päälle sihtaa tomusokeria siivilällä. Sydämet ovat sokerimassaa ja niiden tekemiseen olen käyttänyt muottina kaupassa myytävien suklaakoristeiden ylijääneitä alustapohjia (huom varsinkin saman sarjan suklaalehtien ylijääneet lehtimuotit on hyvä ottaa talteen ja hyödyntää jatkossa suklaa- & sokerimassakoristeiden tekoon)

Omenatorttu kera toffeen ja pähkinöiden

Tämän omenatäytteisen kääretortun koristelin pyörittelemällä toffeekarkeista palloja, sprilaajeja ja köynnöksiä, joihin sitten liitin kiinni pähkinöitä. Makeiden leivonnaisten kuorrutukseen ja koristeluun voi suurien sokerimassapakkausten ostamisen sijaan hyödyntää hyvin myös erilaisia pehmeitä makeisia, kuten erilaisia toffeita.

Vadelma unelma
Tässä unelmatortusta innoituksensa saanut vadelma-unelma. Täytteessä on voikreemin lisänä mascarponejuustoa ja vadelmia. Kirpeähköt vadelmat tasapainottavat mukavasti muuten makeaa kokonaisuutta. Kääretortun päälle yksitellen asetellut vadelmat ja tomusokerihuntu viimeistelevät kokonaisuuden.

Kuvioitu raita-kääretorttu
Tässäpä tällainen raitakääretottu kokeilu muutaman vuoden takaa. Raitaleivonnaiset aikaan saadaan siten, että tehdään ihan tavallinen kääretorttutaikina (joissain tapauksissa kuvio-osaan saatetaan lisätä hiukan enemmän jauhoja tms), joka jaetaan useampaan osaan ja osat värjätään. Tässä olen värjännyt osan taikinasta kaakaolla, josta värin lisäksi tulee tietysti myös makua. Vaaleaksi jätetyn taikinan olen värjännyt elintarvikevärillä vaaleanpunaiseksi. Erivärisistä taikinoista pursotetaan/levitetään kuvioita pellille leivinpaperin päälle (leivonnaisesta ja kuviosta riippuen tämä vaatii nopeutta, ettei taikina ehdi levitä, niin että kuvio muuttuisi). Nämä kuvioidut kääretortut muuten tavallisesti rullataan ns. väärinpäin, koska tortun pintapuoli on yleensä ottanut uunissa väriä, eikä kuvio erotu siitä yhtä selkeästi. Koristeena on sitten sokerimassasta tehtyjä kukkia ja lehtiä.

Siinä nyt oli joitakin kääretorttuja vuosien varrelta :) Voisin kyllä tänä vuonnakin alkaa kunnostautua kääretortturintamalla. Olisinkohan tämän vuoden puolella leiponut tortun tai kaksi..


Leivontaterkuin Sini

1 kommentti: